Memòria del curs
2023-2024

Presentació

CURS 2023-2024

30.962

Socis

81 Societats Científiques

18 Filials Territorials

8.431

Hores de formació
(7 hores de mitjana per activitat)

1.225 Activitats

168.353 Assistents professionals

681.315

Euros lliurats

als Socis en Premis i Beques

Al finalitzar el curs 2023-2024, us presentem les novetats que s’han incorporat en la Memòria Institucional, ja emmarcades en el Pla Estratègic aprovat per la Junta de Govern el mes de desembre de 2023:

1. Incorporació dels ODS de les Nacions Unides en la memòria d’acreditació GRI de sostenibilitat i qualitat

Fent un pas més endavant, el curs 2023-2024 l’Acadèmia decideix integrar voluntàriament les preocupacions socials i ambientals de la seva activitat econòmica, amb la implementació dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de les Nacions Unides, dins del seu programa anual d’acreditació GRI de sostenibilitat, iniciat l’any 2023 amb l’anàlisi de materialitat.

La selecció de 8 ODS ha estat relacionada amb els Objectius, Missió, Visió i Valors de l’entitat, estructurats dins de les Ordinacions de l’Acadèmia: Salut i Benestar, Educació de qualitat, Igualtat de gènere, Treball decent i creixement econòmic, Producció i consum responsables, Acció pel clima, Pau, Justícia i institucions sòlides, Aliances per aconseguir objectius.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

2. Aprovació del Tercer Pla Estratègic de l’Acadèmia i la seva Fundació per aplicar els propers anys 2024-2027

El mes de desembre de 2023, la Junta de Govern va aprovar el tercer Pla Estratègic per l’Acadèmia i la seva Fundació, amb una vigència de 4 anys. Aquest pla consta amb 10 eixos estratègics i 35 accions a desenvolupar durant el seu període de vigència, apostant una vegada més per la incorporació de noves tecnologies aplicades a la docència en tots els seus àmbits, sincrònica i asincrònica, presencial, virtual i híbrida, pràctiques amb habilitats, i tècniques de simulació en els seus diferents àmbits. Establint col·laboracions estratègiques amb diferents actors del nostre entorn.

Pla Estratègic

3. Instal·lació dels equipaments per realitzar activitats formatives en format virtual o híbrid a les seus pròpies o compartides de les Filials

S’ha instal·lat l’equip tecnològic per realitzar formació en format virtual a una de les sales de la seu del carrer Diputació, on està ubicada la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, i a la seu de la Filial del Vallès Occidental a Sabadell. I s’han gestionat acords amb el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, per col·laborar amb la instal·lació d’aquests equips a les seves seus de Tarragona i Tortosa, on estan també ubicades les Filials de l’Acadèmia d’aquestes demarcacions, i amb el Consorci Hospitalari del Maresme, on tenim ubicada la seu de la Filial d’aquesta comarca.

Instal·lació d’equipaments

4. Adequació de l’Auditori als sistemes de virtualització i adaptació a les noves tecnologies

Per millorar els serveis que l’Acadèmia ofereix a les Societats en la realització de les jornades i Congressos que utilitzen la seu de Can Caralleu, s’ha posat en funcionament l’equipament virtual de l’Auditori que inclou un mur de leds com a pantalla per la visualització de les imatges projectades, càmeres de gravació, nova instal·lació de microfonia interna, i la incorporació de connexions elèctriques i digitals, amb taules de treball a cada una de les cadires per facilitar la connexió i el treball on-time dels assistents, fent més facilitadora la comunicació durant aquests actes.

Adequació de l’Auditori

5. Incorporació de les pèrgoles a les terrasses de Can Caralleu per la utilització de càterings en actes com Congressos i Jornades que es realitzen a la seu de l’Acadèmia

Seguint amb la millora de les instal·lacions que faciliten els serveis a les Societats científiques, s’ha incorporat una nova pèrgola a la terrassa gran per donar suport als actes que requereixen serveis de càtering, com són els Congressos i les Jornades.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Les enquestes realitzades en aquests actes, tant als assistents com als equips organitzadors, ens fan arribar un alt nivell de qualificació de totes les millores que s’han dut a terme durant els dos darrers cursos a les instal·lacions de Can Caralleu.

Confortabilitat de les sales

6. L’inici del curs de formació per a formadors en model virtual

A partir de la implantació dels models virtuals i híbrids de formació, es va detectar la necessitat de formar al professorat en aquesta tipologia formativa, i amatent a les noves tendències, des de l’InterAc, s’ha iniciat un cicle de formació per a formadors en model virtual, conjuntament amb el UCF, i sota la direcció del Dr. Rafel Lledó, del que ja s’han fet dues edicions amb 48 alumnes. La valoració dels cursos ha estat molt positiva, i ja s’han començat a observar els resultats en els informes dels cursos on el seu professorat hi ha participat. L’Acadèmia seguirà oferint aquest programa per als nostres membres formadors.

Com sempre esperem que totes aquestes novetats i altres que conformen la Memòria anual de la nostra Institució sigui útil i informativa per a tothom i prou atractiva per destinar-li una estona a la seva lectura.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Dr. Joan Sala

President de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears